Dünya’nın En Büyük Festivalleri ve Karnavalları

Avrupa’da ve tüm dünya ülkelerinde her yıl binlerce festival ve karnaval düzenlenmektedir. Dünya üzerinde tanınmış ve geniş kitlelere hitap eden büyük ölçekli etkinlikleri ifade eden dünyaca ünlü festivaller, kültür, müzik, sanat, geleneksel tatiller veya diğer özel etkinliklerle ilgili olabilir. Dünya çapında tanınan ve bilinen bu dünyanın en büyük festivalleri, genellikle birçok ülkeden ziyaretçileri ve turistleri çeker ve yıllık olarak düzenlenir. Bu kutlamalar, turizm ve kültürel alışverişin yanı sıra, kültürel mirasın korunmasına ve kültürel anlayışın arttırılmasına da katkıda bulunabilmektedir. Dünya’nın en büyük festivalleri şu şekilde sıralanabilir.

Dünyaca Ünlü ve Dünya’nın En Büyük Festivalleri

Rio Karnavalı
Rio Karnavalı

Rio Karnavalı – Brezilya

Rio karnavalı dünyanın en büyük festivalleri arasından sadece biridir ve her yıl binlerce turisti cezbeder. Bu etkinlik Brezilya’nın Rio şehrinde gerçekleşmektedir. Ve dünyanın dört bir yanından birçok insanın katıldığı bu karnaval eğlence ve mistik tarzda özelliklere sahiptir. Her yıl Şubat-Mart aylarında gerçekleşir ve milyonlarca insanın katılımı ile birkaç gün boyunca devam eden büyük bir kutlamadır. Karnaval, danslar, müzik, kostümler ve renkli geçit törenleriyle doludur.

Bu kutlama, Sambadrome olarak bilinen dev bir stadyumda gerçekleşir. Burada yerel samba, okulları muhteşem kostümleriyle birlikte dans ve şarkı performansları sergilerler. Karnavalın en ilginç yanlarından biri de katılımcıların muhteşem kostümleridir. Rio Karnavalı, Brezilya’nın kültürünün en önemli yönlerinden biridir ve dünya genelinde büyük ilgi görür.

Venedik Festivali karnavalı
Venedik Festivali

Venedik Karnavalı – Italya

Italya sınırları içerisinde bulunan Venedik, çok özel bir şehirdir. Venedik karnavalı ise bu şehirde düzenlenen bir etkinliktir. Bu karnaval dünyanın en büyük festivallerinden biridir. Tarihi kökleri olan ve Orta Çağ’da başlayan bir kutlama olarak bilinmektedir. Her yıl şubat ayının sonlarına doğru başlar ve 10 gün boyunca süren bir etkinlik dizisi olarak düzenlenir. Karnaval boyunca Venedik sokakları ve kanalları renkli kostümlü insanlarla dolup taşar.

Katılımcılar, tarihi ve fantastik kostümler giyerek Venedik’in tarihi meydanları ve sokaklarında dolaşırlar. Bu eğlencenin en büyük özelliği, Venedik’in tarihi kanallarında gerçekleştirilen gondol yarışlarıdır. Ayrıca, karnaval süresince maskeli balolar, konserler, tiyatro oyunları ve diğer etkinliklerde düzenlenir.

çin yeni yıl kutlamaları
Yeni Yıl Kutlamaları – Çin

Çin Yeni Yıl Kutlamaları – Çin

Çin yeni yıl kutlamaları, genellikle ocak veya şubat aylarında kutlanan geleneksel dünyanın en büyük festivalleri arasında yer alan bir kutlamadır. Bu kutlama, Çin’in binlerce yıllık tarihinde önemli bir yere sahiptir ve Çin kültüründe yılbaşı olarak kabul edilir. Yeni yıl, aile birlikteliği, bereket ve mutluluk gibi olumlu sembolizmi temsil eden birçok geleneksel ritüel ve adetlerle kutlanır. Yeni yılın ilk iki günü genellikle aile ziyaretleri ve kutlamaları için ayrılır.

Bu günlerde, genellikle kırmızı renkli kıyafetler giyilerek ateşli dans ve ateşli ejderha ve aslan dansları gösterileri gibi şovlar yapılır. Yeni yılın son günü ise “Lantern Festivali”nde insanlar, fenerlerle aydınlatılan sokaklarda dolaşırlar ve geleneksel Çin fenerleri yaparlar. Genel olarak Çin Yeni Yılı, kültürel önemi ve coşkulu kutlamalarıyla dünyanın en büyük festivalleri arasında oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali – Harbin, Çin

Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali, her yıl Çin’in kuzeydoğusundaki Harbin şehrinde düzenlenen bir kış festivalidir. Kutlama, dünyanın en büyük festivalleri olarak buz ve kar heykel etkinliklerinden biridir ve genellikle Ocak ayında başlayarak Şubat ayında sona erer. Harbin Buz ve Kar Heykel Festival’nde buz bloklarından ve kar kütlelerinden yapılmış devasa heykeller sergilenir. Ve heykeller çoğunlukla hayvan, yapı veya ünlü kişi figürlerinden oluşur.

Ayrıca buzdan kaydıraklar, buz pateni pistleri, ateşle ışıklandırılmış buz köprüleri ve ateşle oynanan buz futbolu gibi diğer buz aktiviteleri de düzenlenir. Harbin Buz ve Kar Heykel Festivali, yaklaşık 30 yıl öncesine dayanmaktadır. Ve o zamanlardan beri her yıl büyümüştür.

Eğlenceye her yıl dünyanın dört bir yanından milyonlarca insan akın ederken, kutlamanın bir parçası olarak, kültür etkinlikleri, eğlenceli yarışmalar ve diğer etkinlikler de düzenlenir.

Holi Fest
Holi Fest – Hindistan

Holi Fest – Hindistan

Hindistan’nın çeşitli bölgelerinde renklerin festivali olarak da bilinen Holi Fest, dünyanın en büyük festivalleri arasında büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Bu kutlama havaların ısınması ve doğanın uyanışını karşılıyor. Fest’in en eğlenceli kısmı insanların rengarenk topraktan boyalarla kendi yüzlerini boyayarak etrafındaki herkese atmaları ile ortaya eğlenceli ve sanatsal görüntülerin çıkması diyebiliriz. Genellikle Şubat ayı sonu ve Mart başı gerçekleşen bu coşkulu eğlence dolunay döneminde kutlanıyor.

Festivalde kullanılan her rengin kendine özgü duyguları temsil ettiği bilinmektedir. Yeşil canlılık ve enerji, sarı dindarlık, kırmızı masumiyet ve mavi renk ise sakinlik ifade etmektedir.

Dia De Los Muertos (Ölüler Günü – Day of the Dead) – Meksika

Ölüler günü (Dia de Los Muertos), Meksika’da her yıl 31 Ekim ile 2 Kasım arasında kutlanan bir festivaldir. Bu kutlamada insanlar ölmüş sevdiklerini anar ve onların ruhlarının geri dönüşünü kutlamaları amacı ile düzenlenir. Ölüler günü, Meksika’nın yerli halklarından geleneksel olarak kutlanan bir festivale dayanır. Bu gelenekte, ölülerin ruhları, özel olarak hazırlanan ofrendalarda besin, içecek ve diğer hediyelerle karşılanır.

Ofrendalar, genellikle evlerde veya mezarlıkta kurularak ölen kişilerin sevdiği şeyler, özellikle de yemekler ve içecekler sunulur. Kutlamada ölülerin ruhlarına özel şarkılar söylenirken bazı bölgelerde ise maskeler ve kostümler giyilir. Ölüler Günü, Meksika’da büyük bir kültürel öneme sahiptir ve her yıl dünyanın dört bir yanından turistlerin ziyaret ettiği dünyanın en büyük festivallerindendir.

Coachella Festivali – California, Amerika Birleşik Devletleri

Coachella Festivali, her yıl Kalifornia’da gerçekleştirilen bir müzik festivalidir. Kutlama, iki hafta sonu boyunca Nisan ayında düzenlenir ve genellikle rock, indir, hip-hop ve elektronik müzik gibi farklı türlerden birçok ünlü sanatçıyı ağırlar. Karnavalın ilk yılı 1999’da gerçekleşti ve popülerliğini arttırarak dünyanın en büyük festivalleri arasında yerini aldı. Coachella’da müzikal performansların yanı sıra sanat, moda ve yiyecek konularında da çeşitli etkinlikler düzenlenir. Ayrıca açık havada düzenlenen bu eğlence etkinliği insanlara kamp yapma imkanı da sunmaktadır.

Canens Film Festivali
Cannes Film Festivali

Festival de Cannes (Cannes Film Festivali) – Cannes, Fransa

Cannes Film Festivali, Fransa’nın Cannes şehrinde her yıl düzenlenen bir film festivalidir. Bu kutlama, dünya sinemasının en önemli etkinliklerinden biridir ve genellikle dünya çapındaki en iyi filmler ve yönetmenlerin gösterimlerini içermektedir. Cannes Film Festivali, 1946 yılında düzenlenmeye başlandı ve o zamandan beri dünya sineması için önemli bir etkinlik haline geldi. Bu etkinlik, Altın Palmiye ödülü dahil olmak üzere birçok ödül dağıtmaktadır.

Bu etkinlik her yıl Mayıs ayında düzenlenir ve dünya sinemasının en önemli isimleri, oyuncuları ve yönetmenlerinin katılımı ile gerçekleşir. Etkinlikte, dünya prömiyerleri yapılacak yeni filmler, retrospektifler, özel gösterimler ve forumlar gibi bir dizi etkinlik yer alır.

Dünyadaki Festivaller Sık Sorulan Sorular

Festivaller Hangi Ülkelerde Kutlanır?

Dünya’nın birçok ülkesinde kutlanmaktadır. Bazı ülkelerde ulusal bayramlar veya geleneksel kutlamalar olarak düzenlenirken, bazıları turistik etkinlikler veya sanat ve kültür festivalleri olarak organize edilir. Brezilya, İspanya, Amerika, Hindistan, İngiltere, Meksika gibi birçok ülkede kutlanmaktadır.

Festivaller Hangi Amaçlarla Kutlanmaktadır?

Bu etkinliklerin amaçları farklılıklar göstermektedir. Ancak genel olarak büyük festivallerin amaçları, kültürleri kutlamak ve korumak, turizmi canlandırmak, sanat ve eğlenceyi kutlamak, topluluk ruhunu güçlendirmek gibi faktörlerdir.

Festivaller Ne Kadar Sürer?

Eğlencelerin süreleri hangi festivalden bahsedildiğine ve tarihine göre değişmektedir. Bazı kutlamalar birkaç saat sürerken, bazıları birkaç gün ya da haftalarca sürebilir.



Bir yanıt yazın

0552 330 37 09